Ρυθμίσεις για την διαχείριση των ΑΕΚΚ στις οικοδομικές εργασίες

Με το άρθρο 89 του Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου 2020 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ρυθμίζονται θέματα που διασφαλίζουν τον έλεγχο και την ορθή διαχείριση των παραγόμενων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (αυτά που αποκαλούμε μπάζα), κατά την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που χρήζουν άδειας από την Πολεοδομία.

  • Με τις νέες διατάξεις καταργείται η δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για την διαχείριση των ΑΕΚΚ κατά την έκδοση της άδειας αντί της σύμβασης με εγκεκριμένο Σύστημα, καθώς αυτή οδηγούσε τους ιδιοκτήτες των έργων σε σύγχυση σχετικά με τις υποχρεώσεις τους και παρήγαγε επιπλέον γραφειοκρατία.
  • Στο εξής, σε κάθε οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών, απαιτείται Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Σύμβαση με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ για την επεξεργασίας – ανακύκλωση τους.

Συγκεκριμένα:

  1. Για να εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια δόμησης, καθώς και έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης ή αποκατάστασης κατασκευών, υποβάλλονται Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) και Σύμβαση με εγκεκριμένο ΣΕΔ ΑΕΚΚ.
  2. Για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής και να θεωρηθεί ότι ένα έργο έχει περατωθεί, είναι προαπαιτούμενη η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης της βεβαίωσης διαχείρισης των ΑΕΚΚ που εκδίδει το συμβαλλόμενο ΣΕΔ.
  3. Αποτελεί υποχρέωση η σύνταξη και κατάθεση ΣΔΑ για τις εργασίες μικρής κλίμακας, καθώς και η κατάθεση της αντίστοιχης σύμβασης με ΣΕΔ. Εάν από τις εργασίες δεν παράγονται ΑΕΚΚ, δηλώνεται από τον μηχανικό με υπεύθυνη δήλωση.
  4. Στους νομούς όπου δεν λειτουργούν ΣΕΔ οι υπόχρεοι διαχειριστές υποβάλλουν Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Δηλώνουν Υπεύθυνα ότι θα συνεργαστούν με ΣΕΔ και θα οδηγήσουν τα ΑΕΚΚ σε μονάδα ανακύκλωσης, σε οποιαδήποτε φάση εκτέλεσης του έργου ή της εργασίας εγκριθεί η λειτουργία ΣΕΔ στον Νομό.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις συμπληρώνουν και αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των Αποβλήτων από τις κατεδαφίσεις, κατασκευές, ανακαινίσεις και εκσκαφές και συμβάλλουν στην εφαρμογή της ανακύκλωσης των αποβλήτων και την προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Leave a Comment